20 Temmuz 2008 Pazar

Envido

Aynı şekilden (“sopa, kupa, altın, kılıç” ve ya “kupa, karo, maça, sinek”) iki kartın bulunmasıdır. İki şekilden iki kart varsa elde, bu iki kart toplanır ve 20 (yirmi) eklenerek envido hesaplanır.

Örnek;

6 kılıç(maça), 7 kılıç(maça) = 6 + 7= 13 (+20)=33 puan, tam envido (sahip olunabilecek en yüksek puan)

3 karo (altın), 1 karo(altın)= 3 + 1= 4 (+20) = 24 puan (gibi…)

(!)En önemli detay burada, 10, 11, 12 sayılarının sadece “envido” diyebilmeye yaraması, puansal hiçbir değerinin bulunmamasıdır.

Örnek;

12 sopa(sinek), 11 sopa(sinek)= 12 + 11 = 0 (+20) = 20 puan,

10 sopa(sinek), 7 sopa(sinek)= 12 + 7 = 7 (+20)= 27 puan (gibi…)

(!) 33’ün en yüksek puan oluşunun sebebi ise, hatırlayacağınız gibi 8 ve 9 numaralarının oyuna dahil olmamalarıdır.

Envido, bu oyunda “oyunu erken bitirme” olanağını bile size veren bir kuraldır. Bir
Truko oyunu genelde 30 (puan) üzerinden oynanır. 30 puana ilk erişen bu oyunu kazanır. 30 puan olarak, 3 oyun oynanır. 3 oyundan genelini kazanan da oyunun tümünü kazanır ve oyun biter;

1. Oyuncu 30 puanlık ilk devreyi aldı, 2. Oyuncu da ikinci devreyi aynı şekilde aldı; oyun uzar ve üçüncü bir devre oynanır.

1. Oyuncu 30 puanlık ilk ve ikinci devreleri aldığı takdirde, üçüncü bir oyun oynanmaz ve birinci oyuncu galip olur. (Bu kural üzerinde zevke göre oynanabilir)

İşte envido bu açıdan çok büyük önem sağlar;

Envido’yu ilk olarak kâğıdın dağıtıldığı 2. Oyuncu söyleyebilir. Söylemediği takdirde hak 1.Oyuncuya geçer.

(!) Dikkat edilmelidir ki, kartların dağıtıldığı oyuncunun elinde puan olmasına rağmen “envido” dememesinin bir amacı karşı tarafı hazırlıksız yakalamak olabilir. Normalde kartı dağıtan oyuncu elinde puan olmamasına rağmen, kartları dağıttığı oyuncunun “envido” dememesinden cesaret alarak “envido” diyebilir. Bu genelde tutan bir kural olsa da karşıdaki hazırlıklı çıkarak, zaten o anı beklediğinden normalde kazanacağından daha yüksek bir puan kazanabilir. Ama aynı şekilde elinde olan bütün puanları, ikincinin “envido!” demesine sırtını dayayarak da kaybedebilir. Bu oyuncunun aldığı bir risktir, tutabilir de tutmayabilirde.(!)


Örnek;

Oyuncu 2;

-Envido!

Oyuncu 1;

-Quiero!

Bu andan sonra ikinci oyuncu sahip olduğu puanları söylemek zorundadır.

(!) Yalnız çok dikkatli olmalıdır. Bu oyunda ağızdan çıkan bir yanlış kelime her şeyi değiştirebilir. Yanlışlıkla “envido” dendiği anda, envidonuz olmasa dâhi varmış gibi kabul edilirsiniz ve eğer bu bir yanlışlık sonucu olduysa kazandığınız puanları kaybedersiniz. Aynı şey elinizde bulundurduğunuz puanları söylemek için de geçerlidir. Mesela elinizde 30 puan varsa ve siz yanlış söyleyip 31 derseniz, oyunun finalinde o puanları göstermeniz gerekir ve yanlış söylemiş olduğunuz anlaşıldığında da kazandığınız puanları otomatik olarak kaybedersiniz.(!)

Oyuncu 2;

-27

Oyuncu 1;

-Son buenas!

“Son Buenas”, karşınızdakinin sizin sahip olduğunuz puanlardan daha çok puana sahip olduğunu söylemeniz anlamına gelir. Bu size iki puan kaybettirir. Bu dakikadan sonra yapacağınız iki şey vardır;

1.Karşınızdakinin puanlarını aklınızda tutmak ve ona göre oynamak. Eğer karşınızdaki
27 puana sahip ise buradan anlayabilirsiniz ki yediye ulaşmak için kullanılan sayılara sahip. Mesela,

12, 11, 10 + 7,

1 + 6

2 + 5

3 + 4 gibi…

Bu dakikadan sonra oyununuzu buna göre yönlendirirsiniz. Mesela oyuncu size 27 puana sahip olduğunu söyleyip ilk elde 1 attıysa, siz oradan elinde 6 olduğunu anlayabilir, hamleleriniz buna göre yaparsınız.


Oyuncu 1’in eli;

12 kupa, 3 sopa, 4 sopa

Oyuncu 2’in eli;

7 maça, 12 sopa, 5 sopa


Oyuncu 1, “ 27” dedi ve “3 sopa” oynadı

Buradan siz onun geriye bir “4 sopa” ya sahip olduğunu anlayabilirsiniz.

(!) Oyun bittiğinde envidonuzu mutlaka göstermek zorundasınız, aksi takdirde karşı taraf kazandığınız tüm puanları silip o puanları kendine alır. Yani envido kazandığınız anda o puanlar sizin hanenize geçmez, envidonuzu oyun bittiğinde gösterdiğiniz an puanları kazanmış olursunuz. Bu yüzdendir ki Truko oyununda asla puanlar el bitmeden not edilmez.

Unutulmaması gereken bir diğer nokta da; eğer envido denir ve karşı taraf istemezse envidonuzu göstermek zorunda değilsiniz. Zaten kazandığınız için kartlarınızı ters bir şekilde koyabilir ve kartların tekrar dağıtılması aşamasına geçebilirsiniz. (!)

Envido’nun katları;

Truko’nun; “Quiero!(İstiyorum)”, “Quiero Re Truco!(Yükseltiyorum!)”, “Quiero Vale Quatro!(Dörtlük değerde istiyorum!)” gibi arttırma cevapları olduğu gibi, Envido’nun da kendine özel arttırma cevapları vardır. Zaten bu puan arttırma cevapları Envido’yu aslında Truko’dan üstün kılar. Çünkü Truko size maksimum 4 puan kazandırabilir(vale quatro), ancak Envido sayesinde tüm oyunu bir anda kazanabilirsiniz.

Envido’ya, Envido ile karşılık vermek;

Örnek;

Oyuncu 1:

-Envido!

Oyuncu 2,

-Envido!

Oyuncu 1:

-Quiero!



İşte bu cevap kazanılacak puanı 4’e çıkartır. (!)"Envido!" 'ya ancak bir kere "Envido!" diye karşılık verilebilir, ardından hala iddianız sürüyor ise, artık size direk "3" puan ekleyecek olan "Quiero Real Envido"(aşağıda açıklanıyor) dersiniz.(!)

Örnek;

Oyuncu 1:

-Envido!

Oyuncu 2,

-Envido!

Oyuncu 1:

-(Quiero)Real Envido!

Puanlar 7 olmuş vaziyette. Kazanan 7 puan kazanır.(2 envido *2 + real envido (3 puan) = 7 puan...)

Hiç yorum yok: